Diagnos & Kalibrering

Hella Gutmann Solutions är en av världens ledande tillverkare av diagnos- och kalibreringsverktyg. Saint-Gobain har sedan ett par år ett internationellt samarbete med detta företag och vår bedömning är att HGS produkter är väl anpassade till eftermarknaden för bilglas. Det är därför med dessa vi valt att arbeta, såväl gällande distribution som utbildning inom ramen för Sekurit Partner (läs mer om Sekurit Partner i egen flik på huvudmenyn). 

Alla vindrutor med kameror behöver kalibreras. För att nå acceptabel standard gällande diagnos och kalibrering behöver du två verktyg:

 

1/ Diagnosverktyg

Förutom att läsa av grundinställningar och koder före och efter ett arbete är diagnosverktyget en hjälp när du ska genomföra en kalibrering. Det är genom diagnosverktyget du får steg-för-steg-instruktioner i hur kalibreringen ska utföras. Vissa kalibreringar görs inne på verkstaden (statisk kalibrering), medan andra utförs under det att bilen körs (dynamisk kalibrering). I dagsläget utförs kalibrering av Volvos kameror genom att bilen körs en viss sträcka under vissa givna förhållanden. Informationen kring vilka parametrar som behöver uppfyllas för att göra en Volvokalibrering får du när du kopplat upp diagnosverktyget mot bilens dator. Därför är det korrekt att säga att du i dagsläget klarar Volvokamerorna med hjälp av enbart diagnosverktyget. Det finns en mängd olika diagnosverktyg på marknaden från ett antal olika leverantörer. En av fördelarna med HGS diagnosverktyg är att den finns som smidig och portabel handenhet, vilket gör att du inte behöver ha en PC i verkstaden när du utför diagnos.

 

2/ CSC-verktyg & tavla

CSC-verktyget och tavlan används för kalibrering kameror som kräver statisk kalibrering. Hjulinställning är något som specificeras i de flesta monteringsanvisningar varför detta verktyg är att föredra jämfört med att endast jobba med tavlor.

Ovan är möjligt att skriva av på samma sätt som vid inköp av exempelvis maskinutrustning och dator.

Hur gör jag för att skaffa diagnos och kalibrering?

I dagsläget krävs det att ni blir en Sekurit Partner för att vi ska kunna hjälpa till med detta.
Du får i priset även tillgång till club@utovers tjänster, en tvådagars utbildning kring nya tekniska utmaningar i bilglasbranschen, fritt medlemsskap i ATI för guidning till OE-anvisningar mm.

Vill du bli medlem i Sekurit Partner, kontakta våra distriktschefer nedan så ger de dig mer information om detta koncept eller läs mer på separat flik i huvudmenyn. Distriktscheferna kan också hjälpa dig vidare med kontakt Hella Gutmann Solutions i det fall du bara vill ha verktyget enligt gällande prislista från HGS och hoppa över Sekurit Partner-paketet.

Distriktschef Öst: Patrik Jangemo 072-208 88 90

Distrikschef Sydväst: Adrian Mars 070-224 39 92

Distrikschef Norr: Li Hellsten 070-575 45 70

Försäljningschef: Anders Dahlin 070-810 73 38